OUTDOOR COOKING

Pokud si přeložíte tento poněkud tajemný nápis, zjistíte, že se jedná o vaření v přírodě. Tedy jakékoliv vaření. Já mám spíš na mysli vaření na výpravách do terénu bez restaurací a bufetů. Také je využívám, ale nadšen z nich nejsem, jde pouze o moji pohodlnost. Protože se neustále chystám na nějakou velkou výpravu (pravda, už několik let...), tak občas na internetu sháním nějaké recepty na jednoduché vaření. Nicméně vlastní zkušenost je lepší. Zkusím tedy udělat outdoorovou kuchařku. Kdo z vás by mi v tom chtěl pomoci, jen bych to přivítal! Recepty by měly být co nejjednodušší a hlavně by měly být nenáročné na palivo ve vařiči. Nepředpokládám, že bych v dnešní době vařil na ohništi, ale rád se dobře najím. Ingredience by měly být přenosné v batohu po několik dní a neměly by se kazit.

 
Placičky dle Alpenstocka   1 porce                                                                                                                                   Alpenstock

 

ingredience:

voda 2 deci, špetka soli, ovesné vločky 3 lžíce, hladká mouka 3 lžíce, případně koření (majoránka, oregáno, pepř), tuk, - špek, sádlo, olej 

 

postup:

Vodu dáme do hrnku, osolíme, okořeníme, přidáme vločky a mouku. Důkladně zamícháme a necháme odstát (min. 10 minut). Směs by měla být polotekutá. Na pánvi opečeme špek, nebo rozehřejeme sádlo či olej. Na rozpálenou mastnotu vlijeme číst namíchané směsi a smažíme. Pak se vtipně pokusíme placičku obrátit na druhou stranu a dosmažíme.

 
Rychlý blaf   1 porce                                                                                                                                                         Alpenstock

 

ingredience:

vřelá voda, ovesné vločky 3 lžíce, 1 hrníčková instantní polévka

 

postup:

vločky a polévku dáme do hrnku, přelijeme vřelou vodou a důkladně promícháme

 

Nudlová polévka   1 porce                                                                                                                                                Alpenstock

                                                                                                                                          

ingredience:

1 instantní nudlová polévka, jakýkoliv sýr

 

postup:

nudle vložíme do misky, přidáme její přísady, nadrobno nakrájený sýr (množství asi 2 hrstï) a přelijeme vařící vodou, tak aby směs byla ponořena.

 

Bramborová kaše   1 porce                                                                                                                                              Alpenstock

ingredience:

voda, 1/2 sáčku instantní bramborové kaše, sůl, špek, cibule, případně uzenina

 

postup:

V nádobě osmažíme nadrobno nakrájený špek, přidáme nakrájenou cibuli , případně i uzeninu. Po osmažení na chvíli odstavíme z ohně a přidáme vodu v množství na půl sáčku kaše (dle typu kaše). Uvedeme do varu a po odstavení vmícháme instantní kaši a přisolíme dle chuti.

 

Kuskus   1 porce                                                                                                                                                               Alpenstock

 

ingredience:

cca 100gr kuskusu, 3dcl voda, sůl, sojovka

 

postup:

kuskus je předvařená těstovina, tak mu stačí zalít jej i jen teplou vodou a dochutit. Hlavně se dá použít jako doplněk třeba polévky ze sáčku, nebo ho připravit jako bramborovou kaši - viz výše. Kuskus lze použít všude, kde je nějaká tekutina v připravované potravině. Poměr je asi 1.2-3 dílům tekutiny.

 

Ovesná kaše  1 porce                                                                                                                                                       Alpenstock

 

ingredience:

cca 100gr ovesných vloček, 4dcl voda, sůl, sojovka, nebo na sladko - cukr, med, granko

 

postup:

ovesní vločky namočíme do vody (nejlépe přes noc), přidáme pochutiny a pomalu za stálého míchání vaříme na mírném plameni. kaši lze doplnit skoro čímkoliv - masová konzerva, paštika, sýr, sladkosti.

 

Rychlé fazole   1 porce                                                                                                                                                     Alpenstock

 

ingredience:

1 plechovka konzervovaných fazolí, cibule (dle libosti), chleba

 

postup:

fazole stačí otevřít a přikusovat cibuli a chleba. Zhýčkaní si fazole mohou ohřát.